Návrat úžitkovej záhrady

Niektoré z druhov zeleniny sú aj okrasné, majú kvety, farebné stonky či zaujímavý habitus. Ale hlavne, sú zdrojom vitamínov a iných dôležitých látok pre náš organizmus.


Rebarbora
(Rheum rhabarbarum)
Pochádza z Číny a do Európy sa dostala až v novoveku. Obsahuje viac než 90% vody, vitamín C, provitamín A, draslík, vápnik, železo a tiež kyseliny – jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Práve tá posledná je nevhodná pre tých, ktorí majú problémy s ľadvinovými kameňmi a reumatizmom, takže títo sa jej budú musieť vzdať.
Pôda
Mala by sa vysádzať do stredne ťažkej pôdy bohatej na vápnik na slnečné až polotienisté miesto. Pôda by mala byť dobre prekyprená, pretože rastlina nemá rada nadmerne vlhkú pôdu.
sadiť sa môže po celý rok okrem obdobia, kedy je pôda zamrznutá. Vzdialenosti medzi rastlinami by mali byť 80 – 100 cm.
Najskôr sa vykope jama tak hlboká, aby puky boli asi 5 cm pod úrovňou pôdy. Odstráni sa fólia alebo črepník a vloží sa do jamy. Vrch koreňového balu, prípadne aj puky sa zasypú substrátom. Na jeseň sa pridá hnoj alebo dva až tri litre kompostu na meter štvorcový. Rebarbora je rastlina, ktorá si vyžaduje dobré zásobovanie živinami. V marci a v júni sa pridáva asi 60 g viaczložkového hnojiva na meter štvorcový. Rastlina sa rozmnožuje delením alebo výsevom.
Delenie
Veľké listy rebarbory odparujú veľa vody, čo znemožňuje presádzanie rastliny počas leta. Až vtedy, keď listy zvädnú, tvoria rastliny po delení nové korene. Až do príchodu prvých mrazov môžete rebarboru deliť a vysadiť. Najlepšia odroda je „Holsteiner Blut“.

Delenie

Veľké koreňové baly deľte rýľom a každý kus musí mať očko. Hĺbka sadenia je ako bola predtým a vzdialenosť jeden meter.

Koláč z rebarbory
Suroviny:

  • 1 lístkové cesto
  • 700g rebarbory
  • 10 lyžíc hnedého cukru
  • 100g sušienok (BEBE, ale môžu byť aj albertky)
  • 30g masla
  • 2 vajcia
  • 250 ml šľahačkovej smotany

Postup:
Rúra sa predhreje na 200°C. Z lístkového cesta  sa vykroja 4 štvorce (12 x 12 cm) a položia sa na plech vystlaný papierom na pečenie. Rebarboru si nakrája na 10 cm dlhé pruhy (predtým sa namočí vo vode, aby sa nám na ňu cukor lepšie nalepil) a zmieša sa s cukrom. Sušienky sa rozdrobia a dajú rovnomerne na lístkové cesto. Na sušienky sa položí rebarbora a plátok masla. Okraje cesta sa potrú vajíčkom a dajú piecť na cca 20 minút. Ku koláču sa hodí šľahačka.

Špargľa

(Asparagus officinalis)

Špargľa(Asparagus officinalis)
Pochádza zo strednej a južnej Európy a strednej Ázie. Až do 19. Storočia bola lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Špargľa je vynikajúcim zdrojom vitamínov C, E, skupiny B, betakaroténu, vlákniny, proteínov, minerálnych látok, vápnika, fosforu, železa, horčíka a ďalších zdraviu prospešných látok. Pomáha pri liečbe ochorenia močových ciest, pri tráviacich a srdcových problémoch, pri liečbe kožných ochorení. Má dokonca omladzujúce účinky, lahodnú chuť a nízky obsah kalórií. Špargľa je biela a zelená – zelená má vyšší obsah vitamínu C.
Sadiť môžete sadenice z výsevu alebo koreň.
Sadenie koreňa

Motykou vykopte jamu a na jej dno nasypte kompost, na ktorý dáte asi 3 cm vysokú vrstvu pôdy. Na ňu položíte korene rastlín, ktoré kladiete asi 30 cm od seba. Zasypete ich pôdou tak, aby jama nebola úplne vyplnená zemou. Budete ju postupne dopĺňať počas rastu rastliny. Navrch dáte mulč – dôvodom je to, že korene budú po čase husté a bude ťažké odstrániť burinu.
Príprava pôdy
Pôda sa musí dôkladne pripraviť. Mala by byť ľahšia, s vyšším podielom humusu a nižšou hladinou spodnej vody. Špargľa potrebuje slnečné miesto. Do pôdy sa zapracuje kompost a vysadia sa strukoviny, ktoré zlepšia jej kvalitu. Po zbere plodín sa pôda zrýľuje, pohnojí  a na ďalší rok sa vysádza špargľa.
V prvom roku po výsadbe si špargľa nevyžaduje zvláštnu starostlivosť – zavlažuje sa, pôda sa kyprí a odstraňuje sa burina. Výhonky sa vyviažu ku kolíkom, na jeseň sa zostrihajú a nastelie sa kompost alebo maštaľný hnoj.
v druhom roku sa hlavne pridáva hnojivo, v treťom už môžete zberať úrodu.
Špargľa zapekaná v lístkovom ceste
6 porcií
270 g lístkového cesta
1000 g bielej špargle
100 g medvedieho cesnaku (prípadne špenát)
50 g taveného syra
10 g maizeny
2 polievkové lyžice strúhanky
soľ, korenie
vajíčko na potretie
Príprava
Rúra sa vyhreje na 180°C – spodný aj vrchný ohrev. Špargľa sa ošúpe a varí asi 10 minút v osolenej a trošku osladenej vode. Medvedí cesnak sa osmaží na panvici, primieša sa syr, maizena, strúhanka, soľ a korenie. Lístkové cesto sa vyvaľká na štyri rovnako veľké pásy, natrie sa plnka z medvedieho cesnaku, položí sa špargľa tak, aby konce prečnievali a zavinie sa cesto. Potrie sa vajíčkom, konce špargle sa zakryjú alobalom a pečie sa 20 minút.

Cesnak medvedí

Allium ursinum

Je to liečivá rastlina, ktorá sa v záhrade objaví na jar a číri typickú cesnakovú vôňu. Má viacdielne cibule, ktoré majú dva až tri listy. V marci sa tvoria prvé kvety a skôr, než sa objavia, zberajú sa čerstvé listy. Nesušia sa, lepšie je zmraziť ich, prípadne urobiť šťavu alebo extrakt. Má silné liečivé účinky, posilňuje zlepšenie črevnej flóry a imunitný systém. Pomáha pri ateroskleróze a znižuje krvný tlak. Má detoxikačné účinky a podporuje vylučovanie ortute a kadmia.
Pestovanie
Cesnak si dopestujete výsevom do nádob. Ak sú rastlinky dosť pevné, vysadia sa do záhrady, kde po krátkom čase vytvoria hustú plochu. Vysadiť by sa mal na polotienisté až tienisté miesto, najvhodnejšie je pod stromami – tam si rastlina udržiava listy čo najdlhšie a sú pekní zelení. Pôda by mala byť vždy vlhkejšia. Veľmi rýchlo tvorí dcérske rastliny, čo je potrebné mať na zreteli pri výsadbe. Nemá žiadne nároky na pôdu, pridať sa môže trošku piesku alebo štrku. V podstate sa polieva vtedy, keď dlhšiu dobu neprší. Ak zostane pár listov na povrchu pôdy, ktoré spráchnivejú, stačí to ako hnojivo. Ak však chcete, môžete na jeseň pridať kompostovú zeminu. Rastlina je odolná voči zime a nepotrebuje žiadnu ochranu pred mrazom. Najjednoduchší spôsob rozmnožovania je delením, rozmnožiť rastlinu si môžete aj výsevom.
Cesnačka
Prísady

2 veľké zemiaky
1  cibuľa
1 polievková lyžica masla
500 ml zeleninového vývaru
1/8 suchého bieleho vína
125 g listov medvedieho cesnaku
zväzok petržlenu
soľ a korenie
200 ml smotany
Príprava
Zemiaky sa ošúpu a nakrájajú na kocky, cibuľa najemno. V hrnci rozpálite olej a pridáte zemiaky a cibuľu, podlejete vývarom a kto chce aj vínom a dusíte asi 10 minút. Medzitým umyjete petržlen a listy cesnaku a odstránite hrubé stonky. Podusíte listy cesnaku a petržlenu a na záver rozmixujete. Pridá sa smotana a polievka sa ochutí soľou a korením.

Tieto a mnoho iných rastlín objednajte TU